Big Brother

Schokkende onthulling: Big Brother-winnaar Bart was al van tevoren gekozen, zegt oud-cameraman


Schokkende onthulling: Big Brother-winnaar Bart was al van tevoren gekozen, zegt oud-cameraman

AMSTERDAM – Meer dan twintig jaar na het eerste, legendarische seizoen van Big Brother komt er een onthulling aan het licht die de geloofwaardigheid van reality-tv op z’n kop zet. In een openhartig interview met dagblad Tubantia onthult voormalig hoofd-cameraman Benno Grootelaar dat de winnaar van het allereerste seizoen – Bart – mogelijk al lang van tevoren vaststond. De show, die in 1999 de Nederlandse tv-revolutie startte, blijkt achter de schermen flink te zijn gemanipuleerd.

“We wisten allang wie ging winnen”

Benno Grootelaar werkte als eerste cameraman mee aan het iconische seizoen. “Niemand wist toen nog wat reality-tv precies inhield. Wij moesten de kandidaten 24/7 volgen. Ik gaf leiding aan het camerateam, maar had ook intensief contact met de redactie, vooral in de zogenoemde dagboekkamer,” legt hij uit.

In die dagboekkamer werden de kandidaten geïnterviewd – en precies daar, zo zegt hij, begon de echte manipulatie. “Door heel bewust bepaalde vragen te stellen, konden we emoties opwekken, mensen beïnvloeden en spanningen creëren.” Grootelaar beweert dat het daar al snel duidelijk werd welke kandidaat de meeste aandacht kreeg. “Bart kreeg een voorkeursbehandeling. Niet openlijk, maar het was duidelijk. De montage werkte in zijn voordeel, de verhaallijnen draaiden om hem – we wisten: dit wordt de winnaar.”

Televisie is geen werkelijkheid

Volgens Grootelaar hoort manipulatie simpelweg bij televisie. “Dat is altijd zo geweest. Kijkers denken dat ze iets live en puur zien, maar in werkelijkheid zijn er talloze schakels die bepalen wat je wel of niet ziet. Ook bij Big Brother werd daar volop gebruik van gemaakt.”

Een sprekend voorbeeld? De allereerste aflevering werd aangekondigd als live, maar was in werkelijkheid een dag eerder opgenomen. “Die dag scheen de zon volop. Op de dag van uitzending regende het keihard. De mensen in Almere wisten meteen dat er iets niet klopte.”

Wordt de magie van Big Brother nu verbroken?

De onthullingen roepen een belangrijke vraag op: hoeveel van wat we zagen was echt, en hoeveel was zorgvuldig geregisseerd? Grootelaar benadrukt dat hij destijds geen kwaad in de zin had, maar nu – jaren later – vindt dat de waarheid verteld mag worden. “We hebben televisiegeschiedenis geschreven, dat is zeker. Maar het was niet allemaal zo spontaan als het leek.”

De producenten zouden volgens hem steeds meer ‘knoppen’ ontdekken om aan te draaien. Door kandidaten mentaal onder druk te zetten of bewust scènes te creëren, werd de show spannender – maar ook minder eerlijk. “Als je iemand in de dagboekkamer vertelt dat zijn of haar kinderen enorm verdrietig zijn, raakt dat iemand diep. Dat beïnvloedt het spel, en dat was precies de bedoeling.”

Wat betekent dit voor de toekomst van reality-tv?

Reality-tv is nog altijd razend populair, maar deze onthullingen laten zien dat achter de schermen meer speelt dan de kijker ooit vermoedt. Grootelaar besluit: “Mensen geloven graag dat wat ze zien echt is. Maar televisie, zeker reality, is vaak een zorgvuldig samengesteld verhaal. En soms… staat het einde al vast nog voordat het begonnen is.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker